CBR examen
CBR examen
Het afrijden bij het CBR examen bestaat uit twee delen. Eerst doe je theorie-examen. Daarna doe je praktijkexamen. Dit moet in deze volgorde, je moet je theorie-examen gehaald hebben voordat je praktijkexamen gaat doen.
Theorie-examen CBR
Het theorie-examen mag je maken vanaf 16 jaar. De bedoeling hiervan is dat je alle verkeersregels kent, de verkeersborden kent, gevaar op de weg kunt herkennen en dat je verkeersinzicht hebt. Je kunt je theorie-examen oefenen door veel opdrachten te maken en door het boek goed te leren. Hoe meer je oefent, hoe meer kans dat je slaagt voor het examen. Het examen heeft twee delen, waar je in totaal 30 minuten over mag doen. Als je extra tijd nodig hebt door bijvoorbeeld dyslexie of een individueel begeleid examen doet, dan heb je 45 minuten de tijd.
Gevaarherkenning
Het eerste deel is gevaarherkenning. Hierbij krijg je 25 vragen, waar je er 13 van goed hoeft te beantwoorden om het onderdeel te halen. Deze 25 vragen moet je beantwoorden met ‘remmen’, ‘gas loslaten’ of ‘niets doen’. Het gaat hierbij dus om situaties die je ook echt in het verkeer kan tegenkomen. Je krijgt een plaatje alsof jij in de auto zit, dus je ziet hoe hard je rijdt en wat je door de voorruit ziet. Bij dit deel is het belangrijk dat je veel oefenvragen maakt, want dit kun je niet echt leren, maar dit kun je wel goed oefenen.
Verkeersregels en verkeersinzicht
Het tweede deel gaat over verkeersregels en verkeersinzicht. Dit zijn maar liefst 40 vragen. Hiervan mag je er maar 5 fout hebben. Minimaal 35 antwoorden moeten dus goed zijn. Deze vragen kunnen over van alles gaan: verkeersregels, borden, voorrang, feitjes over de auto, regels voor aanhangers, enzovoort.
Via de website van het CBR kun je zelf je theorie-examen inplannen. Als je je examen hebt ingepland, is het belangrijk om een geldig identiteitsbewijs en je reserveringsbewijs mee te nemen. Dit bewijs vind je in de mail die je hebt gekregen na het inschrijven voor het examen. Als je bij het CBR bent, meld je je aan via de aanmeldzuil. Daarna heb je tijd om je spullen in een kluisje te doen. Doe hier al je spullen in, behalve je legitimatie. Nu is het wachten tot je wordt opgeroepen. In de wachtruimte hangt een scherm met daarop de reserveringsnummers en de status erachter. Als er ‘aangemeld’ staat, is je aanmelding gelukt. ‘Spullen in de locker’ staat ervoor dat je bijna mag beginnen. Check of al je spullen behalve je identiteitsbewijs in de kluis liggen. Als je mag beginnen staat er: ‘Ga naar start examen’. Nu moet je je melden bij de gelijknamige balie. Hier wordt je identiteitsbewijs gecheckt.
CBR examen
Het examen maak je op de computer. Ga bij het tafelnummer zit die je bij de balie hebt gekregen. Kijk op de computer of je e-mailadres klopt en leg je legitimatie op de hoek van de tafel. Wanneer je op ‘start’ klikt, begint het examen. Lees de instructies goed door en neem de tijd voor de vragen. Let wel op dat je niet te veel tijd neemt, want er is wel een tijdslimiet per vraag. Aan het einde van het examen krijg je te zien hoeveel fouten je had. Als je het gehaald hebt, zie je een duimpje omhoog met ‘geslaagd’ eronder. Als je een duimpje naar beneden te zien krijgt, ben je helaas ‘gezakt’. De foute antwoorden kun je na het examen nog kort inzien. Loop daarna de zaal uit en pak je spullen weer uit je kluisje. De uitslag krijg je binnen 24 uur gemaild.
Als je het examen gehaald hebt, is het anderhalf jaar geldig. Dit betekent dat je na het halen van je theorie-examen 1,5 jaar de tijd hebt om ook je praktijkexamen te halen. Als dit niet lukt, dan moet je je theorie-examen weer opnieuw doen.
Praktijk CBR examen
Vanaf 17 jaar mag je ook je praktijkexamen doen. Ook moet je gezond genoeg zijn. Om dit te controleren, moet je een gezondheidsverklaring invullen.
Voor het examen ontmoet je de examinator. Hij zal je uitleggen hoe het examen in zijn werk zal gaan en je legitimatie, de uitnodiging voor het examen en of je geslaagd bent voor je theorie checken. Daarnaast vul je van tevoren een zelfreflectie formulier in. De examinator kijkt of je die hebt meegenomen. Op dit formulier beoordeel je je eigen rijkunsten. Soms rijdt je rijleraar ook mee tijdens het examen, maar soms niet. Dit hangt af van of jij dit wil, of je rijleraar dit wil en of er ruimte in de auto is. Soms rijdt er namelijk een leerling-examinator mee.
Dan loop je met de examinator mee naar buiten. Op het parkeerterrein doe je eerst een ogentest. Je moet een nummerbord kunnen lezen die ongeveer 25 meter verderop staat. Als je dit niet haalt, mag je niet afrijden. Controleer van tevoren dus met je rijleraar of je een kentekenplaat kunt lezen op deze afstand, want het zou zonde zijn als je om deze reden niet mag afrijden. Verder is er nog kans dat je bijvoorbeeld onder de motorkap moet kijken om aan te geven wat daar allemaal zit, moet kijken of er niets mis is met de auto, of moet vertellen over de symbolen op het dashboard.
Praktijkexamen auto
Nu ga je eindelijk beginnen. Je gaat in totaal ongeveer 35 minuten rijden. Een deel van het examen is het zelfstandig rijden. Je gaat nu borden volgen, met navigatie rijden of er wordt verwacht dat je weet waar het is. Een ander deel is de aanwijzingen van de examinator opvolgen. De examinator beoordeelt vooral of je veilig genoeg rijdt om zelf de weg op te mogen. Ook is het belangrijk dat je zelfstandig beslissingen kunt maken. Je moet de auto onder controle kunnen houden, weten wanneer je voorrang hebt of verleent en of je goed kijkt of er verkeer aankomt.
Daarnaast is er tijdens dit uur ook tijd om twee opdrachten uit te voeren. Het gaat hier om de stop-opdracht, parkeren of omkeren. Twee van deze drie dingen zal aan je gevraagd worden om uit te voeren. Als je dit al gehaald hebt bij je tussentijdse toets, zal dit niet meer tijdens je praktijkexamen gevraagd worden.
Na het examen hoor je meteen of je het gehaald hebt of niet. Daarnaast hoor je nog wat tips en waarom je het wel of niet gehaald hebt. Als je gezakt bent wordt er op het zelfreflectieformulier nog aangegeven wat je kunt verbeteren.
CBR examen
Bron: www.cbr.nl