Chinees eindexamen doen

Chinees eindexamen doen

Op zeventig scholen in Nederland werd al een tijdje Chinees aangeboden als vak. Echter, tot nu toe was het nog niet mogelijk om ook daadwerkelijk eindexamen in Chinees te doen. Vanaf dit jaar is dat wel mogelijk voor vijftien scholen. Het gaat hier dan om de leerlingen die in het schooljaar 2015-2016 Chinees hebben gekozen om te volgen in de bovenbouw, deze leerlingen kunnen vanaf nu het vak ook afsluiten met een cijfer op hun diploma. De scholen die het examen sinds 2010 getest hebben, konden al wel langer Chinees als eindexamenvak volgen, zij maakten namelijk het zogenoemde pilot-examen.

Centrale examens

Wat opvallend is, is dat de examens niet in de week plaatsvinden waarin alle andere centrale eindexamens afgenomen worden. De examens moeten al worden afgesloten voor deze week, dus vinden ze plaats in de schoolexamenweken. De vaardigheden die worden getoetst zijn hetzelfde als bij alle andere talen, namelijk lezen, luisteren, schrijven en spreken.

Hoewel deze vaardigheden worden getoetst, vragen veel mensen zich af in hoeverre iemand nou echt na vijf of zes jaar les Chinees spreekt. Nadat je eindexamen gedaan hebt, is het mogelijk om gewone basisgesprekken te voeren. Dit zijn onder andere gesprekken over jezelf, de weg vragen of eten bestellen in een restaurant. Verder weet je natuurlijk veel over de Chinese cultuur, wat handig kan zijn voor de communicatie met China.

Bijzondere taal

Chinees is niet de eerste ‘bijzondere’ vreemde taal waar eindexamen in gedaan kan worden. Naast Nederlands en Engels is het op het vwo verplicht om een extra vreemde taal te kiezen. Waar op de meeste scholen alleen Frans en Duits als keuzes worden aangeboden, is het op sommige scholen ook mogelijk om Spaans, Fries, Russisch, Italiaans, Turks en Arabisch als eindexamenvak te volgen. Nu komt Chinees hier dus nog bij.

De mogelijkheid om examen te doen in Chinees is vanaf nu alleen nog mogelijk op vwo-niveau, omdat de taal vrij lastig is om te leren. Juist omdat het vrij moeilijk te leren is, wordt Chinees op veel scholen aangeboden om vwo-leerlingen een extra uitdaging te bieden. Omdat sommige van deze leerlingen snel verveeld raken, is het leren van Chinees een goede motivatie om te leren hoe je het beste kan leren en echt eens moeite te doen voor iets, zonder dat het te makkelijk gaat. Het lastigste aan Chinees is bijvoorbeeld dat ze schrijven en lezen in Chinese tekens, die je dus allemaal nieuw zal moeten leren en onthouden. Ook zijn er voor sommige klanken wel vier verschillende manieren om het uit te spreken, wat het nog lastiger maakt.

Eindexamen Chinees

Doordat Chinees zo’n lastige taal is, wordt het eindexamen dus alleen op vwo-niveau ingevoerd, maar de interesse onder havisten stijgt ook. Voor hen is het alleen mogelijk om via particulier onderwijs het vak te volgen. Mochten zij het op hun cijferlijst willen hebben, moeten ze daarna nog een staatsexamen Chinees volgen.

Het eindexamen Chinees is ingevoerd, omdat samenwerking met China belangrijk is volgens het ministerie van Onderwijs. Een goede relatie met China kan worden behouden als er Nederlanders zijn die Chinees spreken en die iets afweten van de Chinese cultuur. Ook is het makkelijk om een baan te vinden bij een internationaal bedrijf, vooral een bedrijf dat samenwerkt met China. Daarnaast onderscheidt je je als vwo-leerling met Chinees sowieso van de andere vwo-leerlingen op de arbeidsmarkt, omdat veel van hen Frans of Duits hebben gevolgd, waarmee deze leerlingen zich dus niet per se onderscheiden van de rest. Verder is Chinees een taal die door bijna 25 procent van de mensen op deze aarde wordt gesproken en dit zal alleen maar uitbreiden, door de sterke economische positie van China op dit moment en door de grote bevolkingsgroei in China.

Oefentoets.nl

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.