Lange wachttijden voor afrijden

Lange wachttijden voor afrijdenWanneer je rijlessen neemt, verwacht je dat je als je vaardig genoeg bent, snel kunt afrijden. Helaas is dat nu op bijna alle locaties waar afgereden kan worden niet mogelijk. Op sommige plaatsen lopen de wachttijden zelfs op tot wel 10 weken. Het CBR, het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, zegt dat het al negen jaar niet meer is voorgekomen dat de wachttijden zo lang waren. Hoe dit kan gebeuren? De economie trekt aan, dus mensen hebben weer meer geld om rijlessen te nemen. Maar dit is niet het belangrijkste. Er is namelijk een tekort aan examinatoren, steeds meer 17-jarigen willen hun rijbewijs halen en er rijden veel mensen af die nog niet vaardig genoeg zijn.

Tekort aan examinatoren

Doordat er steeds meer mensen willen afrijden, lopen de wachttijden voor de rijexamens op. De belangrijkste reden waarom het aantal examens zo fors is toegenomen, is dat het nu ook voor 17-jarigen mogelijk is om hun rijbewijs te halen.  Om dit te kunnen oplossen, zouden er meer examinatoren aangenomen moeten worden. Als dit gebeurt, kunnen er namelijk meer mensen op dezelfde dag afrijden. Om meer examinatoren te kunnen werven, is de norm om examinator te mogen worden veranderd. In plaats van dat je minimaal een MBO-4-diploma nodig hebt, is nu een diploma van MBO-3 al genoeg. Om het tekort aan examinatoren ook een beetje te compenseren, heeft het CBR ook gezorgd dat er op sommige locaties bijvoorbeeld in de avond of in het weekend afgereden kan worden.

Nog niet vaardig genoeg

Wat een groot probleem is, is dat veel mensen zich te snel inschrijven om af te rijden. Juist omdat de wachttijden nu zo lang zijn, schrijven veel examenkandidaten zich al ver van tevoren in om te kunnen afrijden. Dit gebeurt vaak zelfs al meteen nadat het theorie-examen gehaald is. Dit om te voorkomen dat er als de kandidaat al vaardig genoeg is, nog tien weken moet wachten. Dit vroege inplannen van het afrijden is echter niet altijd handig. Examinatoren zien het namelijk steeds vaker gebeuren dat kandidaten nog lang niet vaardig genoeg zijn om zelfstandig de weg op te kunnen. En dit helpt ook zeker niet mee met het verminderen van de lange wachttijden. Deze kandidaten moeten namelijk allemaal een herexamen doen, wat betekent dat zij al twee keer hebben moeten afrijden. Herexamens nemen veel tijd in bij het CBR, wat de wachttijden dus weer doet laten oplopen. Daarnaast kan het theorie examen verlopen, waardoor cursisten het theorie examen oefenen, zodat ze opnieuw slagen.

Niet veilig

Maar niet alleen voor de examinatoren is het een probleem dat de kandidaten nog niet vaardig genoeg zijn om te kunnen afrijden. Ook voor henzelf is het natuurlijk niet leuk. Ze voelen zelf ook wel aan dat ze nog niet goed genoeg kunnen rijden. Als je dan examen moet doen, is dat niet goed voor je zelfvertrouwen. Als je een ingreep krijgt tijdens je examen en je zakt vervolgens, is dit niet leuk om te horen. In sommige gevallen blijft het echter niet bij slechts één ingreep. Maandelijks zijn er volgens het CBR ongeveer 130 mensen waarbij het examen zelfs niet eens afgemaakt kan worden, omdat er zoveel ingrepen gedaan moeten worden, dat het gewoon niet veilig is.

Kortom, er zijn meerdere redenen aan te wijzen voor de lange wachttijden bij het CBR. Om dit op te lossen, heeft het CBR in ieder geval al een ding bedacht. De examenkandidaten die nog niet vaardig genoeg zijn en waarvan hun examen tussentijds al wordt afgebroken, worden “gestraft”. Zij moeten namelijk niet de gebruikelijke twee weken wachten tot ze weer mogen afrijden, maar ze moeten zes weken wachten. Verder zegt het CBR dat het belangrijk is om een rijschool uit te kiezen die bij je past. Ook als je je niet fijn voelt bij je huidige rijschool, schroom dan niet om over te stappen.

Lange wachttijden voor afrijden door Oefentoets

 

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.