Mag je met alcohol rijden als autobestuurder?
Mag je met alcohol rijden als autobestuurder?
In Nederland waren er in 2017, 613 verkeersdoden te betreuren. Ongeveer 20% van deze verkeersdoden in Nederland, is gerelateerd aan het onder invloed zijn van alcohol.
Uit de cijfers van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Nederland mag duidelijk zijn dat alcohol gebruik in het verkeer geen goede combinatie is.
Rijden onder invloed
Het gebruik van alcohol in het verkeer is niet helemaal verboden. Pas als er een bepaalde hoeveelheid is genuttigd mag er geen voertuig meer bestuurd worden. Voor een beginnend bestuurder is dit ongeveer één alcoholisch drankje en voor een ervaren bestuurder is dit 2 alcoholische drankjes.
Eén alcoholisch drankje blijft ongeveer 1,5 uur in je lichaam. Het gebruik van koffie, frisse lucht of het eten van kauwgom, helpen niet bij het afbreken van de alcohol.
Of je voldoende gegeten hebt, je eigen lichaamsgewicht, voldoende slaap, kunnen wel een effect hebben op het afbreken van de alcohol. Per persoon kan het afbreken van alcohol dus ook langer duren dan 1,5 uur per eenheid alcohol.
Hoeveel alcohol mag een beginnend bestuurder gebruiken?
Iedereen vanaf 18 jaar die zijn rijbewijs haalt, is vijf jaar lang een beginnend bestuurder. Omdat een beginnend bestuurder niet of nauwelijks rijervaring heeft zijn er strengere regels ten aanzien van het gebruik van alcohol.
Een beginnend bestuurder mag maximaal 0,2 promille (88 µg/l) alcohol blazen. Deze hoeveelheid staat gelijk aan ongeveer één alcoholisch drankje.
Hoeveel alcohol mag een ervaren bestuurder gebruiken?
Een ervaren bestuurder mag maximaal 0,5 promille (220 µg/l) alcohol blazen. Deze hoeveelheid staat gelijk aan ongeveer twee alcoholisch drankje.
Wat zijn de gevolgen voor rijden onder invloed?
Op moment dat een beginnend bestuurder of ervaren bestuurder de bovenstaande limieten overschrijdt, kan de Politie een rijverbod van enkele uren tot maximaal 24 uur (voor een beginnend bestuurder maximaal 26 uur)
Als een bestuurder de limieten overschrijdt en betrokken is bij een ongeval kunnen er uiteraard zwaardere straffen opgelegd worden, die kunnen oplopen tot een gevangenisstraf.
Wanneer wordt een lichte educatieve maatregel alcohol en verkeer (LEMA) opgelegd?
Een LEMA wordt aan een beginnend bestuurder opgelegd vanaf 0,5 promille (220 µg/l) en kan opgelegd worden tot maximaal 0,8 promille (350 µg/l). Boven de 0,8 promille wordt een EMA opgelegd.
Een LEMA wordt aan een ervaren bestuurder vanaf 0,8 promille (350 µg/l) en kan opgelegd worden tot maximaal 1 promille (435 µg/l). Boven de 0,8 promille wordt een EMA opgelegd.
Een LEMA is een cursus van twee dagdelen en moet door de cursist zelf betaald worden. De LEMA kost €609,-.
Wanneer wordt de educatieve maatregel alcohol en verkeer (EMA) opgelegd?
Een EMA wordt aan een beginnend bestuurder opgelegd vanaf 0,8 promille (350 µg/l) en kan opgelegd worden tot maximaal 1 promille (435 µg/l). Boven de 1 promille zal een rechter mogelijk een passende straf gaan bepalen.
Een EMA wordt aan een ervaren bestuurder vanaf 1,0 promille (435 µg/l) en kan opgelegd worden tot maximaal 1,3 promille (570 µg/l).
Een EMA is een cursus van twee dagdelen en nagesprekken verspreid over 7 weken. De EMA moet door de cursist zelf betaald worden. De EMA kost €954,-.
LEMA of EMA?
Cursus | Beginnend bestuurder | Ervaren bestuurder |
Lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA) | 0,5-0,8 promille220-350 µg/l | 0,8-1 promille350-435 µg/l |
Educatie maatregel alcohol (EMA) | 0,8-1,0 promille350 – 435 µg/l | 1,0-1,3 promille435 -570 µg/l |
Mag je met drugs of medicijnen gaan rijden?
Net zoals alcohol een negatief effect heeft op de rijvaardigheid kunnen medicijnen en drugs dit ook hebben.
Als je medicijnen gebruikt zoals kalmeringsmiddelen, slaapmiddelen of spierverslappende middelen, heeft dit invloed op je rijvaardigheid. De medicijnen met een invloed op de rijvaardigheid zijn te herkennen aan de gele sticker op de verpakking. Staat er een geel etiketje op het medicijn neem dan geen deel aan het verkeer!
Zowel hard- als softdrugs zijn boven een bepaald limiet niet toegestaan. Als de politie het vermoeden heeft dat er drugs is gebruikt, kan er een speekseltest, urinetest of bloedtest bij je afgenomen worden. Het is verplicht mee te werken aan deze tests, aangezien er anders sprake zal zijn van een misdrijf.
Als je drugs en alcohol met elkaar combineert in het verkeer zijn er geen drugslimieten van toepassing. Er is sprake van een nul-limiet op drugs, omdat het combineren met alcohol zeer negatieve effecten heeft.
Het lichaam heeft aanzienlijk langer de tijd nodig om af te breken in je lichaam in vergelijking met alcohol. Als je wiet gebruikt ’s avonds, kan het zijn dat je de volgende dag nog steeds de toegestane limiet overschrijdt.
Wees verstandig en neem geen deel aan het verkeer, nadat je drank, drugs of medicijnen hebt gebruikt.
Ga verder met theorie examen oefenen en maak de oefenexamens voor je auto rijbewijs theorie!
Mag je met alcohol rijden als autobestuurder?