Rijbewijs halen met 17 jaar

Rijbewijs halen met 17 jaar

Steeds meer jongeren van 17 jaar halen hun rijbewijs, in 2017 waren dit zelfs meer 17-jarigen dan 18-jarigen die hun rijbewijs haalden. Maar het was slechts een proef die dit mogelijk maakte, er was namelijk nog helemaal geen officiële regeling. Maar, goed nieuws: vanaf 15 maart is de regeling (oftewel de regeling waarmee je met 17 jaar je rijbewijs kan halen) officieel ingevoerd en dus kunnen in Nederland vanaf nu alle 17-jarigen hun rijbewijs halen. Begin snel met het theorie examen oefenen.

Experiment

2toDrive begon dus als experiment. In 2011 werd hiermee begonnen, met als doel het verbeteren van de verkeersveiligheid. Wat bleek was namelijk dat veel beginnende bestuurders nog zo weinig ervaring hadden met autorijden, dat als ze meteen alleen gingen rijden na het behalen van hun rijbewijs, zij veel meer ongelukken veroorzaakten dan meer ervaren bestuurders. Uit meerdere andere landen bleek dat begeleid rijden hiertegen kon helpen, waardoor het experiment werd ingevoerd. Vanaf je zestiende jaar is het mogelijk om je theorie-examen te halen, met 16,5 jaar kan je dan beginnen met autorijles, waarna je vervolgens vanaf je zeventiende verjaardag ook daadwerkelijk kan afrijden.

Als je dan je rijbewijs binnen hebt, is het de bedoeling dat je totdat je 18 bent met een begeleider rijdt. De beginnende bestuurder ontvangt een begeleiderspas waar hij of zij maximaal 5 begeleiders op mag zetten, deze moeten wel al minstens 5 jaar hun rijbewijs hebben. De meeste jongeren hebben slechts 2 begeleiders op deze pas staan, vaak zijn dit familie of kennissen. Door het rijden met begeleiding doen de jongeren extra ervaring op met rijden op de weg en ze leren om veilig te rijden met iemand naast zich, waardoor de veiligheid in het verkeer verbeterd wordt en dus is dit een geslaagd experiment.

17-jarigen slagen vaker in één keer

Sinds dit jaar zijn er, zoals hierboven al vermeld, voor het eerst sinds het experiment inging, meer 17- dan 18-jarigen geslaagd voor hun rijbewijs. Ook wordt er beweerd dat meer 17-jarigen hun rijbewijs in één keer halen dan 18-jarigen en daarmee zijn zij dus betere bestuurders. Toch is dit een relatief begrip, want hierbij wordt niet gekeken hoeveel lessen zij daadwerkelijk gehad hebben. Is iemand die na 60 lessen zijn rijbewijs in één keer haalt daadwerkelijk beter dan iemand die na 30 lessen in twee keer zijn rijbewijs haalt? Maar de gegevens over het aantal uren les dat hieraan vooraf zijn gegaan, staan dus niet online, dus is hier eigenlijk niet veel over te zeggen.

Officieel rijbewijs halen met 17 jaar

De wet 2toDrive is nu dus officieel ingevoerd (vanaf 15 maart 2018), waardoor vanaf nu alle 17-jarigen hun rijbewijs mogen halen en dan tot hun achttiende jaar met een begeleider moeten rijden. Al veel jongeren hebben tijdens het experiment van deze regeling gebruikgemaakt, zelfs meer dan 240.000. Dit is al heel veel, maar nu het een echt bestaande wet wordt, zullen er nog veel meer volgen.

Voor- en nadelen van rijden met een begeleider

Het rijden met een begeleider klinkt heel goed, je kan ervaring opdoen in het verkeer, maar hebt toch nog een hulp naast je die je kan helpen als je het echt even niet meer weet, of als je bijvoorbeeld bijna een fietser aanrijdt, kan hij of zij je waarschuwen. Dit zijn grote voordelen. Ook kan de begeleider je dingen aanleren die nuttig zijn tijdens het rijden die je bij rijles niet geleerd hebt, of handige trucjes die je nog niet wist.

Nadelen zijn er helaas ook. Juist doordat er een begeleider naast je zit, vraag je misschien sneller hulp bij iets wat je eigenlijk zelf ook wel wist. Hierdoor neem je minder makkelijk zelfstandig beslissingen in het verkeer, wat ervoor kan zorgen dat je afhankelijker wordt van de begeleider en dus als je straks alleen rijdt, meer gaat twijfelen. Het is dus van groot belang dat de begeleider zich niet té veel bemoeit met je rijden, anders word je misschien onzeker en dat is niet de bedoeling. Verder is dit een heel goed initiatief en dus is het heel erg goed dat dit nu een officiële wet is.

Theorie rijexamen

Rijbewijs halen met 17 jaar nu officieel ingevoerd door Oefentoets.nl

Bron: Rijksoverheid

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.