Slechtere resultaten tijdens warmte

Slechtere resultaten tijdens warmte

Tijdens de afgelopen eindexamenweken was de temperatuur geweldig. Geweldig om buiten in de zon te zitten, helaas. Want hoewel het weer prachtig was, was het minder prachtig om in te leren en examens in te maken. Maar nu is er dus een onderzoek geweest vanuit de Universiteit van Harvard, waaruit ook daadwerkelijk is gebleken dat warmte tijdens het leren, maar ook tijdens het maken van de examens, wel degelijk invloed heeft op de resultaten.

Slechtere resultaten tijdens warmte

Deze resultaten zullen veel scholieren leuk vinden om te horen, want ook al weet iedereen wel dat leren tijdens temperaturen van boven de 25 graden niet prettig is, vaak denken mensen toch dat scholieren zich een beetje aanstellen als ze klagen over het warme weer en al helemaal als ze beweren dat het ook echt invloed op hun cijfers zou hebben. Gelukkig voor hen, blijkt dat nu toch waar te zijn. Alhoewel, gelukkig… Hun cijfers zijn dus wel lager. Het is te hopen dat de N-termen voor de eindexamens ook een beetje rekening houden met het warme weer.

Hoe kan het dan precies dat warmte invloed heeft op de schoolresultaten? Sowieso zijn scholieren veel sneller afgeleid tijdens de hitte. Je denkt aan alle leuke dingen die je ook had kunnen doen als je vrij zou zijn, maar ook een grote afleiding is dat je gewoon elke keer nieuw drinken gaat pakken omdat het te warm is. Zo zou nog wel even doorgegaan kunnen worden met andere afleidingen. Een andere reden is dat scholieren ook vaker geïrriteerd worden door de hitte.

Eindexamens

Toch is er tijdens de eindexamens helemaal niet zo veel geklaagd over de hitte. Misschien wel onderling, maar slechts 600 examenkandidaten hebben ook daadwerkelijk de moeite genomen om echt een klacht in te dienen bij het LAKS. Dit valt dus alles mee in vergelijking met hoeveel mensen er dit jaar eindexamen deden.

Wat opvalt uit dit onderzoek is dat vooral scholieren uit gezinnen met een lager inkomen last hebben van de warmte en dus lager scoren. Dit komt omdat gezinnen die iets meer te besteden hebben vaker een airco in huis hebben, wat er natuurlijk voor zorgt dat het iets koeler is tijdens het leren. Tijdens de eindexamens in Nederland houden de meeste scholen wel rekening met de hitte, zij treffen goede voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat de scholieren het te warm krijgen.

Dit onderzoek is gedaan in de Verenigde Staten, dus het is niet in Nederland getest, maar de kans is groot dat de resultaten ook hier opgaan. De precieze resultaten waren als volgt: boven de 21 graden, zijn de resultaten van examens van scholieren lager dan wanneer de temperatuur lager is. Als de temperatuur vervolgens met 0,55 graden stijgt, dan daalt het resultaat een procent extra. Mocht het warmer worden dan 38 graden, wat in Nederland natuurlijk zelden voorkomt, dan is dat percentage nog hoger. Dit is onderzocht door gedurende 13 jaar meer dan tienduizend resultaten van Amerikaanse scholieren te vergelijken.

Resultaat

Is er iets aan te doen? Dat ligt volledig aan jezelf, tijdens het leren in ieder geval. Zorg voor een koele plek om te leren en zorg voor genoeg drinken in de buurt. Ook is het handig om je mobiel uit te zetten, zodat je niet elke keer jaloers gaat kijken naar foto’s van vrienden die wel lekker van de zon aan het genieten zijn. Verder kan je jezelf als beloning stellen dat als je iets geleerd hebt, even een kwartiertje in de zon mag liggen. Wedden dat je extra geniet van dat kwartiertje zon.

De zon heeft zeker voordelen, maar niet tijdens het leren. Het blijkt dus ook wel degelijk effect te hebben op je examenresultaten, dus het is te hopen dat er tijdens de beoordeling ook echt rekening mee wordt gehouden. Verder is er helaas niets anders aan te doen dan je aanpassen, want de temperatuur is natuurlijk niet te veranderen.

Slechtere resultaten tijdens warmte door Oefentoets.nl

Naar: BBC News

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.