Verschillende snelheden op de weg

Verschillende snelheden op de weg

In Nederland gelden voor allerlei soorten wegen verschillende maximumsnelheden. Hieronder staat een lijstje met hoe hard je mag rijden met de auto op welke soort weg.

15 kilometer per uur

Wanneer je op een erf rijdt, mag u slechts 15 kilometer per uur rijden. Je kan een erf herkennen aan het onderstaande verkeersbord.

30 kilometer per uur

Binnen de bebouwde kom zal je vaak 30 moeten rijden. Vooral in woonwijken zijn er vaak speciale 30-zones aangegeven, waarin je dus niet harder dan 30 mag rijden.  Deze zones zijn altijd aangegeven met een bord. Er zijn dus geen standaard regels die je vertellen wanneer u 30 moet rijden, behalve het bord.

50 kilometer per uur

In Nederland geldt de regel dat wanneer je binnen de bebouwde kom bent, dat je 50 mag rijden. Wanneer je dus een bord passeert met de plaatsnaam van het desbetreffende dorp of stad erop, moet je vaart minderen en 50 gaan rijden. Let dus goed op of je dus binnen de bebouwde kom rijdt. Het onderstaande bord geeft aan dat je de bebouwde kom binnenrijdt en 50 moet gaan rijden.

60 kilometer per uur

Soms rij je buiten de bebouwde kom, maar heeft de weg geen middenstreep. Er staan echter wel strepen aan de zijkant van de weg. Dit betekent dat je hier maximaal 60 kilometer per uur mag rijden. Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n weg.

80 kilometer per uur

Wanneer je buiten de bebouwde kom rijdt, is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur. Dit is de standaard regel wanneer je de bebouwde kom uitrijdt. Dit betekent dat wanneer er niets anders is aangegeven, je altijd 80 mag rijden. De weg kan je herkennen aan de strepen aan de zijkant van de weg en een middenstreep.

100 kilometer per uur

Je mag 100 kilometer per uur rijden op een autoweg. Een autoweg is te herkennen aan een vierkant blauw verkeersbord met een witte auto erop. Waar je ook aan kunt herkennen dat je maximaal 100 mag rijden, is een groene streep in het midden van de weg. Dit ziet er als volgt uit:

130 kilometer per uur

Op een autosnelweg mag je maximaal 130 kilometer per uur rijden. Als dit anders is, staat het aangegeven op borden naast of boven de weg. Hieronder staat het bord dat je ziet wanneer u de snelweg oprijdt.

Zoals je kunt zien is het belangrijk bij het verkeersborden oefenen. Wanneer je de borden kent, zie je meteen hoe hard je ergens mag rijden. Ook is het belangrijk om te weten dat de maximumsnelheden niet vaststaan. Wanneer er namelijk bijzondere omstandigheden zijn, zoals mist of wegwerkzaamheden, moet je jouw snelheid aanpassen. Gevaarherkenning is hierbij erg handig, want als je kan inschatten wanneer er gevaar dreigt, kunt je jouw snelheid aanpassen.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.