Wat te doen als je écht te laat bent begonnen met leren?

Wat te doen als je écht te laat bent begonnen met leren?

Nog twee uur te gaan voordat je echt moet gaan slapen, anders gaat je nachtrust er aan. Maar die toets van morgen, die moet je leren, een onvoldoende kan je namelijk echt niet gebruiken. Nu is minder lang slapen niet zo’n goed idee, want als je nu langer doorgaat, is je concentratie morgen veel lager, omdat je zo moe bent. Maar hoe kan je dan in een zo kort mogelijke tijd nog zo veel mogelijk leerstof in je hoofd krijgen?

1. De structuur van de tekst goed bekijken

Hoe zit dit dan precies? Hoewel je het bij Nederlands misschien haat, die leesvaardigheidstoetsen, is het wel degelijk handig om te gebruiken voor de andere vakken en al helemaal als je tijdnood hebt. Open je boek en kijk naar de alinea’s. Vaak zijn de eerste en de laatste zin van de alinea het belangrijkste. De eerste zin leidt namelijk het onderwerp in, terwijl in de laatste zin vaak nog een keer het belangrijkste punt herhaalt. De rest van de alinea bestaat vaak uit uitleg of voorbeelden, wat je dus kan overslaan als je geen tijd hebt. Als je het echt niet snapt, dan kan je overwegen dit wel te lezen.

Tussenkopjes

Kijk verder goed naar de titel en de tussenkopjes, deze geven vaak een goed beeld van de stof zodat je weet waar je over leest. Als laatste zijn de signaalwoorden heel erg belangrijk. Bij ‘dus’ komt er een conclusie, dit zijn vaak belangrijke feiten. Als er ‘bijvoorbeeld’ staat, volgt er een voorbeeld, wat je kan overslaan als je echt te weinig tijd hebt. Zo kan je alles wel plaatsen op signaalwoord van of het belangrijk is om te leren of niet. Soms staan er ook rijtjes die je moet weten, deze worden echt heel vaak gevraagd op een toets. Ook is vaak informatie achter de dubbele punt erg zinvol om te leren. Als je dus let op kernzinnen, signaalwoorden, rijtjes en dubbele punten, weet je al heel veel belangrijke informatie en zo kan je snel scannen of iets nuttige informatie is of niet.

2. Begrippen

In veel leerboeken staan begrippen dikgedrukt. Superhandig, want zo vallen ze meteen op en vaak geven ze de kern weer van een tekst. Ook vinden veel docenten het belangrijk dat je antwoorden op de toets een aantal begrippen bevatten, dus extra reden om ze even goed te bestuderen. Probeer eerst te kijken hoeveel je al van het begrip weet. Blader vervolgens naar de begrippenlijst waar vaak een beknopte uitleg van het begrip staat. Zo kun je kijken wat je al weet van het begrip en leer je de begrippen waarvan je nog niet weet wat ze inhouden.

3. Inhoudsopgave

De laatste tip die helpt bij tijdnood heeft te maken met de inhoudsopgave. In de inhoudsopgave staan vaak titels van hoofdstukken, paragrafen en soms ook tussenkopjes. Hier heb je meer aan dan misschien denkt. Het punt is namelijk dat deze titels de kern van de hele tekst omvatten. Als je dus weet wat ze inhouden, heb je eigenlijk een samenvatting van de hele tekst. En zo kun je jezelf dus trainen! Alles wat je bij de titels kan bedenken schrijf je op, als je dat hebt gedaan kan je even bladeren, de tekst scannen (op bijvoorbeeld begrippen en kernzinnen) en kijken of je alle belangrijke dingen weet. Dit is een hele efficiënte manier van leren.

Hierboven staan dus drie tips die helpen met het snel leren van een tekst, vooral handig als je te laat bent begonnen met leren, maar zeker ook bruikbaar als je goed en snel de kern van een tekst wil doorzien, waardoor je efficiënt je tijd kan indelen en dus meer tijd hebt voor andere vakken of om leuke dingen te doen.

door Oefentoets

Wat te doen als je écht te laat bent begonnen met leren?

Wat te doen als je écht te laat bent begonnen met leren

Wat te doen als je écht te laat bent begonnen met leren?

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.