Eindexamenleerlingen prioriteit tijdens Corona

Eindexamenleerlingen prioriteit tijdens Corona

Jarenlang heb je toegewerkt naar dit moment: de eindexamens die over een aantal weken afgenomen worden. Misschien stond je zelfs al helemaal in de startblokken voor de praktijkexamens die deze week van start zouden gaan. Maar toen kwam ineens de beslissing vanuit de overheid: de scholen, inclusief het voortgezet onderwijs, gaan dicht tot in april!
Alle scholen in het voortgezet onderwijs voeren het ene overleg na het andere, sinds afgelopen weekend besloten werd dat alle scholen per 16 maart dicht moeten blijven tot 6 april. Vooral de naderende eindexamens zijn een bron van zorgen voor de schoolbesturen. De grote vraag is nu: kunnen de centrale eindexamens gewoon doorgaan?

Normale regels voor overmacht en ziekte

Eigenlijk weet niemand dat, stelt het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren). Meerdere bronnen melden dat er op dit moment nog geen aanleiding is om af te wijken van de vastgestelde afnameperiodes. Bij leerlingen die door ziekte of een quarantaine advies niet kunnen deelnemen aan de examens gelden de normale regels voor situaties van overmacht of ziekte. De lessen voor eindexamenleerlingen hebben nu de grootste prioriteit voor schoolbesturen in het voortgezet onderwijs. Zij bekijken momenteel hoe de leerlingen in kleine groepen of vanuit huis de noodzakelijke training krijgen om de examens goed voor te bereiden. Dit lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, want er komen meerdere praktische zaken bij kijken. Om maar eens een voorbeeld te noemen: veel leerlingen hebben hun boeken tegenwoordig op school liggen. Om die gespreid op te halen zal een schema opgesteld moeten worden.

Veel vragen over praktijkexamens

Ook over de praktijkexamens voor het vmbo leven nog veel vragen. Deze week zouden eigenlijk de eerste examens al beginnen. Vooralsnog is besloten dat deze schoolexamens niet afgenomen mogen worden tot er meer duidelijkheid is over de ontwikkeling van de uitbraak. Er wordt zo snel mogelijk gecommuniceerd of en onder welke voorwaarden schoolexamens wel door mogen gaan. Per school wordt dus gekeken naar de mogelijkheden en onmogelijkheden voor de leerlingen. Maar één ding is zeker: bij alle scholen en instanties hebben de eindexamenleerlingen de hoogste
prioriteit. Gebruik in de tussentijd deze lessenvrije periode verstandig en oefen nog eens extra op de vakken die je lastig vindt. Dan kom je in ieder geval goed voorbereid deze unieke situatie door!

Eindexamenleerlingen prioriteit tijdens Corona

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.