Een tussenjaar: wel of niet een goed idee?

Op het moment van schrijven zijn veel studenten en scholieren nog maar net begonnen met een nieuw school- of collegejaar. Misschien lijkt het onzinnig om nu al na te gaan denken over een tussenjaar of niet. Toch kun je niet vroeg genoeg bedenken of een tussenjaar slim is of niet. Want dat is voor iedereen weer anders en in de huidige situatie spelen er nog veel meer factoren mee als anders.

Meestal kiezen jongeren voor een tussenjaar om erachter te komen wat ze nu eigenlijk écht willen doen met hun leven. Moe van alle examenstress, keuzemogelijkheden en de jaren op de middelbare school gaan ze een jaar lang alleen maar dingen doen die ze echt leuk vinden. Zoals reizen, chillen met vrienden en werken. Een enkeling bereidt zich in het tussenjaar voor op een studie met strenge selectiecriteria om zo zijn of haar kansen te vergroten en weer anderen pakken deze periode aan om met een speciaal tussenjaarprogramma erachter te komen waar hun talenten en mogelijkheden liggen. Vooral voor jonge scholieren kan een tussenjaar nuttig zijn om meer levenservaring op te doen.

Corona gooit roet in het eten

Voor al diegenen die dit schooljaar een tussenjaar gepland hadden, gooide corona toch wel wat roet in het eten. Reizen is ineens veel minder aantrekkelijk (en in sommige gevallen zelfs onmogelijk) en ook de bijbaantjes liggen momenteel niet overal voor het oprapen. Tel daarbij op dat stappen en chillen met je vrienden totaal anders is dan voorheen en je snapt dat veel scholieren eieren voor hun geld kozen en toch maar aan een studie begonnen.

Maar, eerlijk is eerlijk, studeren is op dit moment ook niet heel erg leuk voor de meeste studenten. De introductieperiode en de vele andere gezellige momenten die je hebt tijdens je studiejaren, zijn allemaal afgeslankt of helemaal afgelast en veel colleges worden online gegeven, waardoor je veel minder contact hebt met andere studenten en de leraren. Het wordt er allemaal niet gezelliger op en als je al enigszins twijfelde over je studiekeuze is het lastig om je motivatie vast te houden. De kans op uitval is groot en veel scholieren lopen daardoor een ‘deukje’ op: ze weten nóg minder goed wat ze eigenlijk willen doen met hun leven.

Probeer daarom altijd voor jezelf na te gaan wat je redenen zijn voor een tussenjaar: wil je alleen een periode van vrijheid, blijheid of ga je een tussenjaar zinvol gebruiken als voorbereiding op je toekomst? Wat wil je voornamelijk doen in je tussenjaar? Heb je een duidelijk doel of weet je het gewoon allemaal even niet zo goed? Heb je ook een plan B als je eerste plan door corona niet door kan gaan? Wordt je daar net zo gelukkig van? Hoe je het ook doet, ga niet (alleen maar) lanterfanten en tot laat uitslapen. Daar wordt je uiteindelijk niets wijzer van en maakt de stap naar een vervolgopleiding of werk dat je écht leuk vindt alleen maar groter!

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.