Examens 2021: wat is de invloed van corona?

As we speak, zitten we met z’n allen in de tweede lockdown van Nederland. In het hele land zijn scholen nog vóór de kerstvakantie gesloten en blijven ze hoogstwaarschijnlijk dicht tot half januari. Misschien zelfs langer. Net als tijdens de lockdown in het voorjaar van 2020 brengt dit grote onzekerheid met zich mee, ook voor scholieren en hun ouders. Zeker voor degenen die komend jaar examen willen doen. Gaat mijn examen straks wel door? Is mijn kennis en praktijkervaring voldoende, na al dat online thuisonderwijs? Het zijn onzekere tijden waar eindexamenleerlingen nu middenin zitten.  

De rijksoverheid laat weten dat het in ieder geval de intentie is om de centrale examens zoveel mogelijk door te laten gaan. Het beroepsgerichte profielvak in het vmbo wordt afgesloten met een schoolexamen in plaats van met een centraal schriftelijk en praktisch examen. Dit houdt in dat voor de algemene vakken zowel het centraal examen als het schoolexamen (of in het staatsexamen het college-examen) afgenomen worden. Leerlingen die door corona in quarantaine moeten, mogen een gemist schoolexamen later inhalen. Voorwaarde is wel dat dit gebeurt vóór het centrale examen van dit vak.

Geen respijt lichting 2020-2021

Geen respijt dus voor de lichting 2020-2021. De examens gaan zoveel mogelijk door. Maar hoe zit het dan met de achterstanden die scholieren nu al oplopen door het virus? Veel leerlingen ervaren zelf dat ze achterstanden oplopen en ook de motivatie voor online onderwijs is laag blijkt uit onderzoek. Leerlingen hebben nog niet het vertrouwen dat ze volledig voorbereid hun eindexamen ingaan. Een groot deel van de eindexamenleerlingen vindt dan ook dat zij de dupe worden als de examens doorgaan, terwijl de leerlingen van vorig jaar ze niet hoefden te doen. Zij zien graag dat de examens ook in 2021 gecanceld worden vanwege alle lesuitval. Dit blijkt uit een enquête van scholieren.com.

Minister Arie Slob van Onderwijs geeft aan dat hard gewerkt wordt aan diverse scenario’s rondom het coronavirus en de examens. Zo krijgen scholen en leerlingen wat meer ruimte in de aanlever- en afnametermijnen van examens. Daardoor kan de afname van examens over een langere periode uitgesmeerd worden. Ook wordt nagedacht over een passende normering voor de centrale examens van 2021. Op diverse terreinen komt de overheid scholen en leerlingen dus tegemoet. Veel scholieren zullen daardoor gewoon slagen voor hun examens. De échte impact van corona op het onderwijs zal pas over een paar jaar volledig duidelijk zijn. Maar dat geldt voor veel aspecten van ons dagelijks leven.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.