Toekomstbestendige beroepen

De kans bestaat dat studenten nu bezig zijn met een opleiding voor een beroep dat straks helemaal niet meer bestaat. Door de toenemende automatisering en robotisering is er straks in sommige sectoren veel minder tot helemaal geen werk meer. Voor degenen die zich nu al oriënteren op een opleiding of daar later dit jaar een keus in moeten maken, kán het dus handig zijn om eens te kijken met welke beroepen je later wél kans maakt op een baan. Scheelt toch meer tijd dan een studie doen, waar je geen droog brood mee kunt verdienen.

Over het algemeen geldt dat veel technische beroepen zullen blijven bestaan. Net als veel banen binnen de informatica en de ICT. Deze sectoren ontwikkelen zich nog steeds in een snel tempo waardoor er in de toekomst genoeg werk zal zijn. Ook sociale beroepen waarbij het menselijk contact van groot belang is, blijven bestaan. Net als nu zal er in de toekomst een grote vraag zijn naar verpleegkundigen en leraren in het basis- en middelbaar onderwijs.

Veel beroepen in de financiële sector verdwijnen

Maar veel beroepen in de financiële sector gaan verdwijnen of zijn al grotendeels geautomatiseerd. Vroeger had je een goede baan als bankmedewerker, maar een groot deel van de kantoren is verdwenen en die medewerkers zijn niet meer nodig. Ook accountants, belastingadviseurs en boekhouders zullen in de toekomst veel minder nodig zijn dan voorheen. De financieel specialist als kennishouder van informatie is aan het verdwijnen.

Voor een baan waar je ook in de toekomst nog brood inziet is het goed om te kijken welke vaardigheden er voor nodig zijn. Denk dan vooral aan competenties als creativiteit, kritisch denken, complexe problemen oplossen, people management en samenwerken. Deze zogenoemde ‘soft skills’ worden steeds belangrijker omdat computers en robots deze niet zomaar kunnen overnemen. Een robot kan een kok waarschijnlijk nooit vervangen omdat hij daarvoor de benodigde flexibiliteit en creativiteit mist.

Tot slot zijn er natuurlijk ook nog een heleboel nieuwe banen aan het bijkomen door alle technologische en maatschappelijke ontwikkelingen. Wat denk je bijvoorbeeld van een carrière als data scientist of 3-D specialist? Ook ontwikkelingscoaches en virtuele assistenten zijn redelijk nieuwe beroepen die aan een opmars bezig zijn. Ethische hackers die grote organisaties helpen bij hun cybersecurity worden steeds vaker gevraagd en ook bio-enginering en neurowetenschappen zijn studies waar je op in kunt zetten.

Al met al blijven er nog genoeg interessante banen over. Als je maar weet in welke richting je het moet zoeken!

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.