Wat is het verschil tussen weggebruikers en bestuurders?

Zelfs als je al heel veel ervaring hebt in het verkeer, is het toch verstandig om je goed voor te bereiden op je theorie-examen. Want al zijn veel verkeerssituaties voor jou gesneden koek en weet je allang het hoe en waarom van heel veel verkeersregels, dan nog kun je vragen krijgen waarbij je denkt: “Oh ja: hoe zat dat ook al weer?”

Neem bijvoorbeeld de termen weggebruikers en bestuurders. Deze blijken voor veel verwarring te zorgen bij theoriekandidaten en zijn dan ook een veelgehoorde instinker bij de theorie-examens. Want in grote lijnen weten we wel wie weggebruikers zijn en wie bestuurders, maar soms slaan we toch aan het twijfelen omdat het niet altijd even logisch is.

Weggebruikers

We beginnen even bij het begin. Want wie zijn nou de weggebruikers? Simpel: weggebruikers zijn àlle personen die gebruik maken van een weg. Fietsers, voetgangers, automobilisten, brommer- en motorrijders. Maar ook de boer op zijn tractor, je kleine nichtje op een driewieler en de buurjongen op zijn skeelers. Kortom: zodra je je buiten op straat begeeft, ben je een weggebruiker en daarmee deelnemer in het verkeer.

Bestuurders

Dan de bestuurders. Hier wordt het al een beetje ingewikkelder. Want bestuurders zijn alle weggebruikers behalve voetgangers. Denk dus aan fietsers, automobilisten, brommer- en motorrijders. Maar er zijn er nog meer. Iemand die op een paard zit, is ook een bestuurder. Dat is op zich nog logisch. Maar wat nou als diegene niet òp het paard zit, maar het aan de leibeugels meeneemt over straat? Dan loopt diegene en is het een voetganger toch? Nee, toch niet. Iemand die een paard over straat begeleidt wordt nog steeds gezien als de bestuurder van dat paard en is daarmee een bestuurder.

Hoe zit het dan met honden? Die begeleidt je toch ook over straat aan een lijn. Ben je dan ook bestuurder? Nee, deze regel geldt alleen als het gaat om een dier met hoeven, zoals een paard, koe, varken of geit. Met een hond ben je dus ‘gewoon’ een voetganger.

Zodra er wielen in het spel komen, wordt het ook lastig. Want iemand in een rolstoel is een bestuurder op het eerste oog. Toch wordt de rolstoelrijder gezien als een voetganger, omdat een rolstoel niet harder dan 6 kilometer per uur mag. Let trouwens goed op tijdens je examen, want de gebruiker van een scootmobiel wordt wél als bestuurder gezien.

Segway en skateboard

Tot slot nog een paar bijzondere gevallen: iemand die op een Segway rijdt is een bestuurder. Maar iemand op een skateboard is een weggebruiker. Dus hoe zit het dan met een hoverboard? Dat is een instinker: met een hoverboard mag je niet eens de openbare weg op en ben je dus geen van beide!

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.