Hoe wil jij je theorie-examen halen?

Om een rijbewijs te bemachtigen moet je zowel een theorie-examen als een praktijkexamen afleggen. Dat weet waarschijnlijk iedereen. Maar wat niet iedereen weet is hoe je je kunt voorbereiden op je examens. Het praktijkgedeelte roept geen vragen op. Je bent in Nederland verplicht om met een gediplomeerde rijinstructeur in een speciaal ingerichte auto te ‘lessen’. (In tegenstelling tot Amerika waar kinderen van hun ouders les mogen krijgen in een gewone auto.) De één heeft wat meer lessen nodig dan de ander, maar dit is het uitgangspunt. Maar voor het theorie-examen gelden andere regels en zijn er dus ook meerdere mogelijkheden.

Bij een rijschool

Mogelijkheid 1: Als je niet zo gedisciplineerd bent, kan je ervoor kiezen om theorielessen te volgen bij de rijschool van je keuze. Er zijn veel voordelen, waaronder de extra uitleg en voorbeelden die de stof logisch en begrijpelijk maken. Je kunt vragen stellen en hebt een stok achter de deur om te leren en de stof te begrijpen. Daarnaast kun je extra oefenen met oefenvragen en proefexamens. De rijschool kan uiteindelijk je examen aanvragen. Nadelen: het kost tijd en meer geld dan wanneer je zelf alles regelt.

Mogelijkheid 2: Je kunt jezelf ook goed voorbereiden op je theorie-examen. Met een recent theorieboek, een uittreksel, oefentoetsen en proefexamens kun je eindeloos oefenen wanneer het jou uitkomt. Veel online oefenvragen zijn gratis en geven bovendien extra uitleg als de vraag fout beantwoord wordt. Let op: je zult nog wel de discipline en tijd moeten vinden om veel te oefenen. Bedenk ook dat de vragen tijdens het examen anders kunnen zijn. Het blijft dus heel belangrijk dat je de stof goed begrijpt. Je examen vraag je zelf makkelijk aan via het CBR.

In één keer halen

Mogelijkheid 3: Je leent een oud boek van iemand, kijkt die eens vluchtig door en doet eens voor de grap een oefenexamen online. Klinkt makkelijk en het scheelt ook in de portemonnee, maar helaas: slechts een enkeling krijgt het voor elkaar om op deze manier een theorie-examen in één keer te halen. In het verkeer moet je snel beslissingen kunnen nemen en dat kan alleen veilig als je goed op de hoogte bent van de regels in verschillende situaties.

Tot slot nog een paar tips: neem de tijd om goed te oefenen voor je theorie-examen. Je betaald per keer een paar tientjes plus je tijd en reiskosten. Zonde als je daar te makkelijk over denkt. Heb je je theoriediploma binnen? Zorg er dan voor dat je binnen 1,5 jaar ook je rijexamen haalt. Na die 1,5 jaar is je theorie weer verlopen. Gelukkig mag je wel beginnen met rijlessen voordat je je theorie hebt gehaald.

Succes!

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.