Wanneer heb je een bromfietsrijbewijs nodig?

Als je op een brommer wilt rijden heb je een bromfietsrijbewijs nodig. Dat snapt iedereen. Ook met een motorrijbewijs (Rijbewijs A) of een autorijbewijs (Rijbewijs B) mag je op een brommer of bromfiets rijden. Het bromfietsrijbewijs (Rijbewijs AM) wordt dan automatisch bijgeschreven op je rijbewijs.

Maar ook een in een aantal andere gevallen is het verplicht om een brommerrijbewijs te hebben. Bijvoorbeeld als je op een snorfiets wilt rijden of een scooter. Deze voertuigen gaan vaak langzamer dan een brommer en er is geen helm verplicht. Brom- en motorscooters uitgezonderd natuurlijk. Toch heb je voor deze langzamere tweewielers ook een rijbewijs nodig.

Brommobiel en speed pedelec

Sommige mensen halen hun bromfietsrijbewijs om in een brommobiel te kunnen rijden. Zij mogen nog niet, of niet meer, in een gewone auto rijden en kiezen dan voor het gemak van een brommobiel om zich te verplaatsen. Vroeger werd een brommobiel nog echt gezien als zo’n klein ‘bejaardenautootje’ maar tegenwoordig kun je het verschil met een kleine personenauto bijna niet meer zien. Alleen de grote sticker met 45 achterop verraad dat het gaat om een brommobiel.

Mobiliteit kent geen tijd en daardoor komen er steeds nieuwe voertuigen op de weg. Sinds een aantal jaren zijn de e-bikes en speed pedelecs niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De speed pedelec biedt trapondersteuning tot 45 kilometer per uur en daarom is het sinds 2017 officieel bestempeld tot bromfiets. Dat betekent: fietshelm en bromfietsrijbewijs verplicht!

Bijzondere bromfietsen

Voor het rijden op een e-bike met trapondersteuning tot 25 kilometer per uur heb je vooralsnog geen rijbewijs nodig. Alhoewel sommigen daar wel voor pleiten… Tot slot zijn er nog een aantal andere voertuigen waar momenteel hard over gediscussieerd wordt of ze een rijbewijsplicht moeten krijgen of niet. Het gaat dan om voertuigen als de Segway steps en scooters, de Stint (bekend van kinderdagverblijven) en sliderscooters zoals van Trikke. Deze worden nu nog gezien als bijzondere bromfietsen waar je geen rijbewijs voor nodig hebt, maar aan die regelgeving wordt momenteel al gewerkt. De kans is dus groot dat je die in de nabije toekomst wel moet hebben.  

Gelukkig kun je al met 15,5 jaar je bromfietsrijbewijs halen en als je je auto- of motorrijbewijs hebt mag je sowieso met al deze oude én nieuwe voertuigen de weg op!

P.S. Als je je nu afvraagt of je voor een elektrisch skateboard, hoverboard of monowheel ook een rijbewijs nodig hebt: het antwoord is nee. Deze vallen allemaal niet in de categorie voertuigen waar je mee op de openbare weg mag en daarom is een rijbewijs ook niet verplicht.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.